Lawrence M. Krauss

Lawrence M. Krauss

Lawrence M. Krauss är en amerikansk kosmolog och teoretisk fysiker, tidigare verksam vid Yale universitet. Hans bästsäljande böcker Ett universum ur ingenting (2013) och Den största berättelse hittills (2017) har tidigare utkommit på Fri tanke.

Böcker

Video

Häpnadsväckande fakta om universum

Lawrence Krauss, prisbelönt fysikprofessor, visar oss vad universum egentligen är och vad som gömmer sig bakom det vi uppfattar som…

Podd

Sans Magasin

I Media

Besatt av gravitationsvågor

Forskaren Janna Levin berättar om en femtio år lång resa för att fånga de flyktiga gravitationsvågorna. Själv är hon en…

Den passionerade rationalisten

I sin senaste bok vittnar vetenskapsmannen Richard Dawkins om ett liv i vetenskapens tjänst. Här ryms berättelser om de många…

Häpnadsväckande fakta om universum

Lawrence Krauss, prisbelönt fysikprofessor, visar oss vad universum egentligen är och vad som gömmer sig bakom det vi uppfattar som…

Vetenskapligt genombrott ger oss möjlighet att se in i tidernas begynnelse

Ett unikt tillfälle i vetenskapens historia – ett nytt fönster in i universum har öppnats, som förändrar allt. Observationen från måndagen den 17 mars 2014 tar oss tillbaka till 10-35 sekunder efter Big Bang. Den tills dess tidigaste direkta signalen vi har haft av Big Bang – the Cosmic Microwave Background – skapades när universum redan var trehundra tusen år gammal.
Lawrence M. Krauss är teoretisk fysiker och leder the Origins Project vid Arizona State University.

Sunt förnuft hos grottmänniskan

Vårt sunda förnuft utvecklades för att hantera vårt dagliga liv i naturen. Därför kan det ibland vara svårt att förstå sig på nutidens avancerade vetenskapliga framsteg. Men det är just det som är det fina med forskning, att utmana vår intuition och vidga våra vyer, menar Lawrence Krauss.

Vetenskapens gränser

Daniel Dennett, Lawrence Krauss och Massimo Pigliucci diskuterar vetenskapens gränser.

Lawrence Krauss om mörk energi

Läs om forskarna Lawrence Krauss och James Dents arbete med att undersöka ett av partikelfysikens största mysterier, mörk energi.

Har fysiken gjort både religion och filosofi överflödiga?

Om fysiken kan förklara allt inklusive universums uppkomst, behövs religion och filosofi då? Lawrence Krauss har rört om i grytan med provokativa uttalanden som att filosofin inte gjort några framsteg på 2 000 år. Han intervjuas i the Atlantic.

Belief in God: Prohibitive or Liberating

Denna diskussion hölls på Australian National University, ANU, Canberra i April 2012. Samtalets rubrik är Belief in God: Prohibitive or Liberating och utifrån detta diskuterar Dr Lawrence Krauss och Uthman Badar relaterade frågor.