Filosofiska klarlägganden i en grumlig tid

Åsa Wikforss

Kommer september 2023.
Filosofiska klarlägganden i en grumlig tid, boundFilosofiska klarlägganden i en grumlig tid, pocketFilosofiska klarlägganden i en grumlig tid, ebookFilosofiska klarlägganden i en grumlig tid, audiobook

I september 2018 går Sverige till val. Två år tidigare har Donald Trump överraskande tagit hem valsegern i USA och Storbritannien röstat för brexit. Nya, oroliga tider står för dörren: populismens segertåg, global avdemokratisering, pandemi, krig i Europa och snabba klimatförändringar. 

Med sin erkända skärpa analyserar filosofen Åsa Wikforss de centrala samtidsfrågorna i sina kulturartiklar och debattexter. Hon tar avstamp i valåret 2018 och diskuterar eventuell svensk valpåverkan, hur fejkade nyheter samverkar med den falska berättelsen om Sverige. Hon följer sedan utvecklingen fram till 2023 och undersöker de övergripande förskjutningarna i samhället: desinformationens skador, ett ödesdigert kunskapsmotstånd, en politiskt polariserad tillit, medvetna försök att splittra och kulturkriget som ett politiskt vapen.

Vad händer med demokratin när populister får makten över politiken? Hur ser hoten mot yttrandefriheten ut i postsanningens tid? Och hur stärker vi förnuftet och det demokratiska samtalet när destruktiva krafter växer sig starka? Filosofiska klarlägganden i en grumlig tid är en pågående analys, en sorts filosofens samtidsdagbok under fem avgörande år för svensk demokrati.

Detaljer
  • Utgiven september 2023
  • ISBN: 9789189733916