I Media

Nedrustad teologi bakom debattens haveri

När man tar del av kyrkliga företrädares invändningar mot skribenten och författaren Lena Anderssons kolumn (DN 19/10) känns deras reaktioner på kritik och efterlysning av teologiskt intellektuellt arbete igen från förr.

Sam Harris om våldsverkarens drivkrafter

Sam Harris försöker i ett blogginlägg svara på frågan vad som ligger bakom att unga, arga män utför de hemska våldsdåd vi sett prov på i vår samtid.

Lawrence Krauss om mörk energi

Läs om forskarna Lawrence Krauss och James Dents arbete med att undersöka ett av partikelfysikens största mysterier, mörk energi.

Låt 16-åringar rösta!

Sänk åldersgränsen. Dagens unga kan och vet mer än tidigare generationer. Därför är det naturligt att Sverige följer sin omvärld och sänker rösträttsåldern till 16 år. Ska Sverige kunna behålla tätpositionen som ett innovativt land måste vi ta steget och involvera de unga i samhället, skriver forskaren Patrik Lindenfors.

Jakten går vidare i Higgs mikrovärld

”Att hitta Higgspartikeln var ett jättesteg för partikelfysiken. Nästa utmaning för fysikerna är att avslöja vad som döljer sig i mörkret bortom Higgs. Ingen vet hur det ska gå till, eller vad som finns där. Det verkligt spännande börjar nu.”

Människa • Maskin • Schack

Författaren och matematikprofessorn Olle Häggström skriver insiktsfullt om likheter och skillnader mellan människors och maskiners sätt att spela Schack.