I Media
Myten om den manliga vetenskapen och den kvinnliga vardagskunskapen
”Idén om den logiske mannen och den empatiska kvinnan är speciellt olycklig med tanke på jämställdhetssträvandena inom ett särskilt område:…
Humanism och idrott
Sans 3•2012 har som tema idrott. I tre essäer granskas den. Alla är mycket kritiska. Detta kan inte få göras till en humanismens och upplysningsandans syn på idrott. Essäerna innehåller en del grava feltänk, och det positiva med idrott låter sig åtminstone delvis förklaras.
Fördöm könsförtryck vem som än begår det
Sans magasins kritiker vill inte att man skärskådar förtryck av kvinnor i icke-västerländska traditioner. Det förhållningssättet blir nedlåtande och utarmar idédebatten, skriver Sans redaktör Sara Larsson i en replik till Svenska Dagbladets Anders Haag och Seglora smedjas Mattias Irving. // Av Sara Larsson
Förnuftigt tvivel – om Spinoza
Rebecca Goldstein skriver om Spinoza och förnuftigt tvivel. Hennes biografi ”Betraying Spinoza” utkom 2006.
Richard Dawkins om arvsynden
Richard Dawkins skriver om förre påven Benedictus XVI och det faktum att han leder en kyrka som fortfarande argumenterar för…
Inte säkert att demokratiseringen i arabvärlden gynnar kvinnor
Det är en sak att störta diktatorer eller slänga ut förtryckare. Det är något helt annat att acceptera att flickor har rätt till skolgång, att tillåta skilsmässor eller att kvinnors röster ska lyssnas till när nya konstitutioner ska skrivas, menar Magnus Norell, forskare på Försvarets forskningsinstitut och expert på Mellanöstern.
Bättre stöd till sektbarn
Sekter bryter mot de mänskliga rättigheterna på en rad punkter anser Noomi Lappalainen och Erik Engkvist, som företräder föreningen Hjälpkällan. I dagens SvD Brännpunkt skriver de om hur barn som lämnar eller blir uteslutna ur sekter behöver samhällets stöd, ett stöd som i dagsläget ofta är bristfälligt.
Sekulära värderingar slår religiös etik
Bo Rothstein, professor i statsvetenskap, svarar i DN på den kristdemokratiske ledaren Göran Hägglunds påståenden att den ekonomiska krisen har sin grund i att samhället brister i sina kristna värderingar.
Irshad Manji: Allah liberty and love
Expressen recenserar Irshad Manjis nya bok, Allah, liberty and love, som delvis är uppbyggd kring de reaktioner hon fick på sin förra, Det muslimska problemet.
Biologistuderande förkastar evolutionsteorin
Steve Jones skriver i brittiska tidningen Telegraph om hur religiösa biologi- och medicinstuderande förkastar evolutionsteorin, trots att den utgör ”biologins grammatik”.
Hetsig debatt om omskärelse
Är omskärelse av spädbarn ett brott mot mänskliga rättigheter som bör förbjudas? Eller en essentiell kulturell rit som måste visas hänsyn? Elva debattörer startade i november en debatt i DN om manlig omskärelse.