Kurt Gödel
Mot förnuftets gränser

Stephen Budiansky

Kommer maj 2023.
Kurt Gödel, boundKurt Gödel, pocketKurt Gödel, ebookKurt Gödel, audiobook

Nästan hundra år senare fortsätter Kurt Gödels berömda sats att förbrylla matematiker, filosofer och datavetare. Till skillnad från Einstein, med vilken han utvecklade en varm och bestående vänskap, har Gödels liv länge stått utanför blickfånget. 

Kurt Gödel – Mot förnuftets gränser är den första biografin som utgår från Gödels omfattande brev och samlade skrifter – liksom en aldrig tidigare transkriberad stenografisk dagbok – för att utforska hans intellektuella vänskaper, hans relation till sin mamma och stormiga men kärleksfulla äktenskap, liksom skoven av paranoia som till slut kom att ta hans liv.

Det här är ett välformulerat och insiktsfullt porträtt av den udda, briljanta och plågade man som har kallats den främste logikern sedan Aristoteles, och lyfter fram de vidsträckta följderna av Gödels revolutionerande idéer inom filosofi, matematik, artificiell intelligens och om människans plats i kosmos.

Detaljer
  • Utgiven maj 2023
  • ISBN: 9789189526150

Stephen Budiansky

Stephen Budiansky är författare till arton böcker, biografier, populär historia och vetenskap. Han har länge verkat som vetenskapsjournalist, bland annat…