Efter antibiotikaOm smitta i en ny tid
Nik Brown, Henrik Loodin, Lars Nordgren, Katarina Hedin, Jonas Wrigstad, Maria Wemrell, Anna Tunlid, Raquel Perez Vicente, Linda Nyberg Alamaa, Juan Merlo, Cecilia Lenander, Rachel Irwin, Kristofer Hansson, Stinne Glasdam, Fredrik Brounéus, Daniel Persson
Alternativ
Detaljer
- Utgiven 2021
- 118 Sidor
- ISBN: 9789189139954
- Utgiven Februari 2021
- ISBN: 9789180201322
Antibiotikaresistens väcker vår oro. Det är inte konstigt – varje år dör hundratusentals människor runt om i världen på grund av infektioner av resistenta bakterier, och problemet växer. Är vi på väg mot en värld utan verksam antibiotika? Vad skulle en sådan postantibiotisk framtid i så fall innebära för mänskligheten?
I denna tvärvetenskapliga antologi diskuterar forskare med olika inriktningar människans sätt att förhålla sig till antibiotika. Med utgångspunkt i frågor som rör medicin, politik, kultur, kommunikation och arkitektur utforskar de antibiotikans historiska, sociala, ekonomiska och politiska dimensioner. Tillsammans visar de möjliga vägar till en levbar framtid som präglas av en mer hållbar relation till läkemedel, bakterier och socialt liv.
Boken ges ut i samarbete med Pufendorfinstitutet vid Lunds universitet och den ideella organisationen Vetenskap & Allmänhet.
Detaljer
- Utgiven 2021
- 118 Sidor
- ISBN: 9789189139954
- Utgiven Februari 2021
- ISBN: 9789180201322
Nik Brown
Nik Brown är professor i Science and Technology Studies (STS) vid University of York, Storbritannien. Hans forskning handlar om biopolitiska…
Henrik Loodin
Henrik Loodin är sociolog med inriktning medicinsk sociologi, vid Lunds universitet. Han forskar om hälso- och sjukvårdens förändrade förutsättningar samt…
Lars Nordgren
Lars Nordgren är forskare vid Lunds universitet med inriktning på organisering av hälso- och sjukvård, speciellt mot marknadsmekanismer och matchning….
Katarina Hedin
Katarina Hedin är läkare samt docent i allmänmedicin vid Lunds universitet. Hennes forskningsområde är infektioner i primärvård och rationell antibiotikaanvändning.
Jonas Wrigstad
Jonas Wrigstad är läkare och forskare. Han har mångårig erfarenhet som specialist i anestesi och intensivvård, med flera utlandsuppdrag i…
Maria Wemrell
Maria Wemrell är folkhälsovetare och forskare vid Lunds universitet. Hennes forskningsintressen rör sig i skärningsytan mellan medicin och genusvetenskap.
Anna Tunlid
Anna Tunlid är idé- och lärdomshistoriker och verksam som forskare vid Lunds universitet. Hennes forskningsintressen rör biovetenskapernas och medicinens historia.
Raquel Perez Vicente
Raquel Perez Vicente, master i statistik, arbetar på Lunds universitet.
Linda Nyberg Alamaa
Linda Nyberg Alamaa är statsvetare och verksam vid Lunds Universitet. Hennes forskning rör frågor om offentlig förvaltning, politisk styrning och…
Juan Merlo
Juan Merlo är överläkare samt professor i samhällsmedicin vid Lunds universitet.
Cecilia Lenander
Cecilia Lenander har många års erfarenhet som apotekare, framför allt med fokus på äldres läkemedelsanvändning. Hennes forskning har främst handlat…
Rachel Irwin
Rachel Irwin är antropolog och forskare inom etnologi på Lunds universitet.
Kristofer Hansson
Kristofer Hansson är etnolog och arbetar som lektor vid Institutionen för socialt arbete på Malmö universitet. Hans forskning handlar om…
Stinne Glasdam
Stinne Glasdam är docent med inriktning omvårdnad och har bedrivit sociologisk forskning om hälso- och sjukvården i många år. I…
Fredrik Brounéus
Fredrik Brounéus är utredare och pressansvarig på ideella organisationen Vetenskap & Allmänhet. Han är apotekare och journalist, samt författare till…
Daniel Persson
Daniel Persson är praktiserande arkitekt och arbetar med deltagandeprocesser, som undersöker människors och samhällens samspel med den fysiska miljön.
Fuskarna
Kjell Asplund
Detaljer
- Inbunden
- 288 sidor
Pandemier!
Amina Manzoor
Detaljer
- Inbunden
- 384 sidor