Sans nr 2
2011
Artiklar i urval
Alkemi – Det oönskade arvegodset
Sans nr 2 2011
Osande laboratorier och drömmar om att förädla både blyet och själen. Kemiprofessorn och π-pristagaren Ulf Ellervik berättar alkemins historia. Jag…
Annika Borg: Hellre livsfrihet än religionsfrihet
Sans nr 2 2011
Annika Borg ifrågasätter ett belastat begrepp och efterlyser mer av såväl tvivel som moralisk stadga inom kyrkorna.
Beröringsskräck
Sans nr 2 2011
Man bör inte tala högt om brott mot kvinnor i icke-västerländska traditioner. det är undertexten i den kritik som riktas…
Bland schamaner och charlataner
Sans nr 2 2011
Insiktsfull, öppenhjärtig och rolig är P C Jersilds omdöme om Nils Uddenbergs professionella memoarer. Antag att svensk psykiatri vore en…
Den inre klimatfrågan
Sans nr 2 2011
I klimatdebatten möts vidskepelse och vetenskap, fakta och irrationella impulser, skriver Niklas Ekdal. Den 18 december 2009 dog klimatfrågan i…
Den magiska kvantvärlden
Sans nr 2 2011
Kvantfysikens mystiska och outgrundliga natur lockar både new age-anhängare och sanningsrelativister. Men den moderna fysiken erbjuder ingen befrielse från verklighetens…
Den svårfångade människan
Sans nr 2 2011
Om vi inte vet vad en människa är, hur ska vi då kunna tala om människovärde, människosyn och mänskliga rättigheter?…
Extremister, finns dom?
Sans nr 2 2011
Det är frestande att stämpla andra som extrema för att själv få känna sig trygg i mittfåran. Torbjörn Tännsjö om en diskutabel etikett i samtidens offentliga samtal.//Torbjörn Tännsjö
Hänsynslös tolerans
Sans nr 2 2011
Välfärdsstatens ideal om att värna svaga grupper är på väg att glida över i en anpasslighet som bäst gynnar de…
Kort om vetenskapsfilosofi
Sans nr 2 2011
Vad är vetenskap? Kan vetenskapen förklara allting? ”Kort om vetenskapsfilosofi” tar upp de viktigaste frågorna i samtida vetenskapsfilosofi. Här diskuteras också några klassiska filosofiska spörsmål, såsom fysikens rumtidsbegrepp, och berör den laddade konflikten mellan vetenskap och religion.
Kyrkan stal min trygghet
Sans nr 2 2011
Möt Peter Hallström, en av Sveriges mest framgångsrika musiker och låtskrivare, som för första gången berättar sin historia om åren i pingstkyrkan och den smärtsamma vägen ut. //Av Christer Sturmark
Livets historia huggen ur sten
Sans nr 2 2011
En ny bok om fossil är samtidigt ett skyddsnät mot intellektuella dinosaurier,skriver evolutionsbiologen Emil V. Nilsson. Life will find a…
Lustmord på pseudo-vetenskapen
Sans nr 2 2011
Massimo Pigliuccis nya bok gör upp med allt från skapelselära till sanningsrelativism men serverar inga enkla svar om den goda…
Mediebluff – Avslöjade medier fortsätter som inget hänt
Sans nr 2 2011
Spiritismens bedrägerimetoder orsakade nästan dess död i början av 1900-talet. När våra nutida medier återupptar metoderna låter inte avslöjandena vänta på sig. //Av Peter Illi
Mycket vidskepelse i USA och Europa
Sans nr 2 2011
Venkatraman Ramakrishnan fick Nobelpriset i kemi 2009. Sans träffade den indiske forskaren och kosmopoliten för att diskutera vetenskapens framtid, vidskepelsens…
Parapsykologins dilemman
Sans nr 2 2011
Visst försöker många parapsykologer uppfylla vetenskapliga metodkrav. Problemet är bara att de saknar studieobjekt. Ibland nås vi av nyheten att…
Trolleri för tvivlare
Sans nr 2 2011
Skedböjaren Uri geller tvekar aldrig att antyda att han arbetar med paranormala fenomen. John Houdi om skepsis och trovärdighet trollkarlar…
Björn Ulvaeus: Även ateister kan förundras
Sans nr 2 2011
Musikupplevelser och kärlek behöver inte förklaras, men även om det vore möjligt skulle det inte förta känslorna, menar Björn Ulvaeus.
Vetenskapen och det övernaturliga
Sans nr 2 2011
Det finns två typer av argument för varför det övernaturliga inte bör släppas in i vetenskapen. Jesper Jerkert hävdar att…
Vård och religion i (o)helig allians
Sans nr 2 2011
Den offentligt finansierade missbruksvården bör vara – men är inte – ideologiskt och religiöst neutral, skriver psykologen Maria Berglund. Personer…
Ta del av samtalet! Bli prenumerant och
få Sans direkt hem i brevlådan.