Ulf Ellervik

Ulf Ellervik

Ulf Ellervik är professor i bioorganisk kemi vid Lunds universitet och ledamot i Kungl. Vetenskapsakademien. Ellervik forskar bland annat om botemedel mot cancer och är en kunskapsspridare på kemins område. I hans uppmärksammade populärvetenskapliga utgivning märks bland andra Förgiftad (2019), Äckligt – Berättelser om slem, snor och andra sekret (2020) och Ond kemi (2011).

En presentation av Ulfs föreläsningar kan laddas ner här. Fem frågor till Ulf kan laddas ner här.

Ulf Ellervik är professor i bioorganisk kemi vid Lunds universitet. Han forskar bland annat om botemedel mot cancer och är en starkt engagerad kunskapsspridare inom kemins område. Ulf kan konsten att förmedla sitt brinnande intresse för kemiska formlers skönhet och estetik, och får oss att inse att kemi är på liv och död.

Föredrag 1: Om livet och döden ur ett kemiskt perspektiv:

Genom vetenskapshistorien – där kemi, biologi och medicin, men också konst, litteratur och populärkultur spelar viktiga roller – får vi veta hur kemin genom medicinen gjort det möjligt för människan att leva längre och längre för varje generation. Men hur länge är det möjligt för kemin att stå emot döden?
Ellervik kan konsten att förmedla sitt brinnande intresse för kemiska formlers skönhet och estetik, och han får oss att inse att kemi är på liv och död.

Föredrag 2: Ond kemi:

Kemi är inte en ond vetenskap. Tvärtom, livet självt består av en rad kemiska processer. Men som så många andra vetenskaper har kemin också en mörkare sida. Här hittar vi droger, gifter, sprängämnen och ond bråd död.
Här får de mörka aspekterna av kemin bilda utgångspunkt för en diskussion om vardagens kemi, ofta med ett uns kulturhistoria och inte sällan med en kärleksfull glimt i ögat. Varför ska man inte dricka sauvignon blanc-viner på tigersafari? Hur kan det komma sig att ett ämne som lockar flugor till lik också finns i vissa parfymer? Är en rad kända målningar faktiskt bestrukna med pulvriserad mumie? Kan man dö av att dricka för mycket vatten?
Följ med på en spännande vandring till kemins mörka sida. Resan börjar i det svavelosande helvetet och slutar i signalsubstansernas himmelrike.

Böcker

Video

Podd

Ulf Ellervik – Äckligt

#125

“Även män och spädbarn kan producera bröstmjölk.”  Varför tycker vi att kroppsvätskor är så äckliga, trots att alla har dem?…

Frukost enligt kemisten

#40

Ulf Ellervik är just nu aktuell som nyinvald ledamot i Kungl. Vetenskapsakademien, expert i SVT:s Fråga Lund och boken Magnifika…

Livets början och dess framtid

#17

I det här avsnittet pratar Christer Sturmark med Ulf Ellervik som har skrivit ett antal böcker som blandar kultur, hisnande historier…

Sans Magasin

I Media

Choklad först, sen kemi

Jonas Mattsson på Forskning och Framsteg har läst Förundran. ”Inspiration har han hämtat från den franske författaren Philippe Delerms bästsäljare…

Ulf Ellervik i Doften, UR

Maja Åström och Emma Frans synar ett knippe påståenden om dofter och luktsinnet. Ulf Ellervik, professor i kemi vid Lunds…

Allt du velat veta om kroppsvätskor

Snor, slem, talg, saliv, öronvax. Alla fyller de en eller flera funktioner för att hålla vår kropp i balans. Kemiprofessorn…

Ulf Ellervik i Babel

Ulf Ellervik är professor i organisk kemi. I hans nya bok Äckligt får vi bl a veta att vi producerar…

Ulf Ellervik – en ganska äcklig bok

I den här inspelningen samtalar Lunds universitets moderator Lovisa Brännstedt med Ulf Ellervik, professor i organisk kemi, om boken Äckligt…

Ulf Ellervik i Framgångspodden

Professor i organisk kemi vid Lunds Universitet, Ulf Ellervik, tar oss nästan bokstavligt talat med under skinnet i Framgångspodden! Han…

Vad är virus?

Lyssna på ett samtal mellan Nobelexperten Gustav Källstrand och Ulf Ellervik, professor i kemi, om vad virus egentligen är. Passa…

Giftmord svårare i verkligheten än i deckarna

Ulf Ellerviks bok om konsten att giftmörda är lärorik och rafflande på samma gång. Här finns allt från förgiftade cigarrer och dödlig vätska i örat till toxiska paraplyer och binära vapen.

Allvarliga fel i många böcker med råd om kost och hälsa

DN Debatt. Många hälsoböcker förespråkar ett stort intag av frukt och grönt vilket är helt i linje med vad den samlade forskningen kommit fram till. Det gör det svårt för läsaren att förstå vad som är korrekt information och vad som helt enkelt är hemmasnickrade hypoteser, skriver artikelförfattarna.

Frukost med forskning på menyn

”Det var under en ovanligt bra söndagsfrukost med ägg benedict och nybryggt kaffe som jag började fundera mer kring själva…

Grym kemi är här!

Vad är njutning och hur fungerar våra belöningssystem, dopamin och oxytocin? Varför njuter vissa av att utsätta sig för risker? Programledaren Brita Zackari och kemiprofessor Ulf Ellervik undersöker vad njutning är.

Premiär för Grym kemi!

Under onsdagen premiärvisades första avsnittet (av sju) av ”Grym kemi” med Ulf Ellervik och Brita Zackari. Nu kan du se programmet på UR Play.

Ulf Ellervik – den goda essäisten

”Att essäisterna Peter Nilson och Ulf Ellervik ligger mig varm om hjärtat beror dels på att de är goda essäister, men också helt enkelt därför att de skriver om ämnen som jag är intresserad av, som naturvetenskap, konst och kultur.”

Ulf Ellervik skriver krönika

Ulf Ellervik skriver för Tidningen Curie om vilken betydelse mötesplatser kan ha för forskningsinstitutioners resultat.

Ellervik om Njutning i Dagens Nyheter

En njutning kan inte upplevas hur många gånger som helst. Förklaringen finns i hjärnans belöningssystem, berättar professor Ulf Ellervik som…