Fritanke Fritanke
Kundvagn (0)
Till Kassan
Din kundvagn är tom
Meny

Ellervik, Ulf

författare

Ulf Ellervik är professor i bioorganisk kemi vid Lunds universitet. Han forskar bland annat om botemedel mot cancer, är en kunskapsspridare inom kemins område och medverkar i det populära tv-programmet Fråga Lund. År 2018 invaldes Ellervik som ledamot i Kungliga Vetenskapsakademien. Han har tidigare utkommit med bland annat Ond kemi (2011), Njutning (2013), Den svåra konsten att leva (2015), Ursprung (2016), Glass för kemister (2017), Magnifika frukostar (2018) och Förgiftad (2019). Idag är han aktuell med Äckligt – Berättelser om slem, snor och andra sekret (Fri Tanke 2020).

Fem frågor till Ulf Ellervik:

Vem är du?

Min tes är att naturvetenskap och humaniora kompletterar varandra och det är först när de förenas som det blir spännande på riktigt. Så länge jag kan minnas har jag varit djupt fascinerad av både ämnena. Jag är professor i kemi vid Lunds Universitet och har därmed naturvetenskap som yrke. Jag är också populärvetenskaplig författare och använder spännande berättelser för att belysa kemin ur ett mänskligt perspektiv. Det är först när vi kan relatera till naturvetenskapen som den blir levande – och viktig.

Vad är drivkraften bakom ditt skrivande?

Att skriva är för mig ett sätt att hålla min kreativitet levande. När jag letar spännande berättelser kring kemi lär jag mig oerhört mycket – vilket kommer till nytta i min forskning. En annan aspekt på skrivande är att visa hur spännande – och viktig – kemin är i vår värld. Många människor uppfattar kemi som ett svårt eller, ännu värre, oviktigt ämne. Inget kan vara mer felaktigt och med lite mer kemikunnande i allmänhet tror jag att vi kan minska många av dagens miljöproblem.

Vad är det konstigaste du varit med om?

Jag är en oändligt nyfiken person och jag försöker förstå och förklara de fenomen jag träffar på. Det är därför sällan jag upplever något som konstigt. Visst kan vi råka ut för oväntade, slumpvisa händelser som till en början verkar svårförklarade. Med lite logik och några experiment brukar dock även de mest absurda fenomen gå att förklara – och då är de ju inte konstiga längre. Ibland blir jag dock överraskad och det är oftast när mina egna förväntningar kommer på skam.

Vilka böcker i din bokhylla har inspirerat dig mest?

Den fysiska boken kan i sig ge en upplevelse – utöver själva berättelsen. Bland mina favoriter är en tidig utgåva av Cajsa Wargs berömda kokbok. Den är tryckt på 1700-talet, pärmarna är slitna men inlagan nästan felfri. I slutet av boken sitter ett insytt, handskrivet recept på en kaka. Det är en fantastisk känsla att hålla boken i min hand och inse att den har använts och kanske till och med älskats av en människa som levde för 250 år sedan.

Vilken person, död, levande eller fiktiv, skulle du vilja träffa?

Jag skulle vilja ha ett långt samtal med Richard Feynman, gärna på kaféet som ligger mitt på Caltechs campus med utsikt över de branta bergen i fjärran. I en sådan miljö är det lätt att tänka stora tankar. Feynman var sannolikt en av de mest kreativa och fritänkande människor som funnits. Han angrep alltid problem på oväntade vis och han ägnade sig förutom åt fysik på nobelprisnivå åt konst, musik och populärvetenskap. Det är, som alltid, där humaniora möter naturvetenskap som de stora tankarna uppstår. Det hade garanterat blivit ett spännande samtal.

Talarprofil

Föredrag 1: Om livet och döden ur ett kemiskt perspektiv:
Genom vetenskapshistorien – där kemi, biologi och medicin, men också konst, litteratur och populärkultur spelar viktiga roller – får vi veta hur kemin genom medicinen gjort det möjligt för människan att leva längre och längre för varje generation. Men hur länge är det möjligt för kemin att stå emot döden?
Ellervik kan konsten att förmedla sitt brinnande intresse för kemiska formlers skönhet och estetik, och han får oss att inse att kemi är på liv och död.

Föredrag 2: Ond kemi:
Kemi är inte en ond vetenskap. Tvärtom, livet självt består av en rad kemiska processer. Men som så många andra vetenskaper har kemin också en mörkare sida. Här hittar vi droger, gifter, sprängämnen och ond bråd död.
Här får de mörka aspekterna av kemin bilda utgångspunkt för en diskussion om vardagens kemi, ofta med ett uns kulturhistoria och inte sällan med en kärleksfull glimt i ögat. Varför ska man inte dricka sauvignon blanc-viner på tigersafari? Hur kan det komma sig att ett ämne som lockar flugor till lik också finns i vissa parfymer? Är en rad kända målningar faktiskt bestrukna med pulvriserad mumie? Kan man dö av att dricka för mycket vatten?
Följ med på en spännande vandring till kemins mörka sida. Resan börjar i det svavelosande helvetet och slutar i signalsubstansernas himmelrike.

Kontaka oss för bokning

Utgivna böcker

Publicerad 2020

Äckligt

Ellervik, Ulf
Ej utkommen ännu
Publicerad 2020

Virus

Ellervik, Ulf
Publicerad 2019

Förgiftad

Ellervik, Ulf
222 kr
KÖP
Publicerad 2018

Magnifika frukostar

Ellervik, Ulf
278 kr
KÖP
Publicerad 2017

Glass för kemister

Ellervik, Ulf
278 kr
KÖP
Publicerad 2016

Ursprung

Ellervik, Ulf
278 kr
KÖP
Publicerad mars 2016

Livet, kärleken och döden

Ellervik, Ulf
208 kr
KÖP
Slut
Publicerad augusti 2015

Den svåra konsten att leva

Ellervik, Ulf
SLUT
Slut
Publicerad September 2014

Ond kemi (pocket)

Ellervik, Ulf
SLUT
Publicerad 2013

Njutning

Ellervik, Ulf
275 kr
KÖP
Slut
Publicerad 2011

Ond kemi

Ellervik, Ulf
SLUT

Kassa

Artiklar

Önskelista

Här är böckerna som ligger i din önskelista.

Anmäl din epostadress om du vill få uppdateringar och erbjudanden om de böcker som ligger i din önskelista. Vi lämnar aldrig ut din epostadress.
Din epostadresss är knuten till din önskelista så att du kan få uppdateringar och erbjudanden om böcker som ligger i här.
Jag är säker på att jag vill ta bort min epostadress

Meddelande

Meddelande text

Arbetar...